Continuând tradiția anilor de după 1994, moment în care s-a reactivat sărbătorirea la data de 15 mai a ”Zilei naționale a medicului veterinar din România”, trăim și în acest an emoțiile frumoasei sărbători a întregului corp profesional medical veterinar.
Este ziua în care cu adânc respect ne reamintim și în același timp, ne omagiem înaintașii de frunte ai profesiei, mulțumindu-le pentru tot ce au făcut în vederea ridicării prestigiului profesiei pe care o slujim.
Conceptul – medicină veterinară, reprezintă mult mai mult decât un simplu ansamblu socio-profesional și organizatoric, fiind un veritabil sistem organic, cu dinamică și destin propriu.
Medicina veterinară, ca sistem complex structurat, a apărut și s-a dezvoltat, prin evoluția dintre om și animal, primului aparținându-i intervenția medicală, cel de-al doilea fiind beneficiarul intervenției.
Acest raport s-a format și s-a dezvoltat dependent de cadrul social, economic și cultural al fiecărei epoci istorice.
Istoria medicinei veterinare este, în esență, istoria relației om-animal și a respectivilor factori sociali, economici, culturali și ai ideilor religioase, care au format cadrul determinat al cunoașterii specifice și al definirii obiectivelor și competențelor profesionale proprii medicinei veterinare.
Învățământul medical veterinar în țara noastră, a apărut la București, în anul 1856. Dacă la început, obiectivul medicinei veterinare s-a limitat la intervenția terapeutică asupra animalelor apropiate omului, în continuare, prin accentuarea procesului de profesionalizare i s-a atribuit drept obiective proprii, combaterea epizootiilor și supravegherea consumului uman de produse alimentare cu origine animală, conferindu-i astfel un rol de mare importanță în viața socială.
La începutul celui de-al XXI-lea secol, medicieni veterinare i se recunosc competențe largi, pornind de la echilibrul ecologic și până la patologia întregului regn animal din jurul omului, având în vedere și apărarea stării de sănătate a omului în acest complex.
În contextul actual al societății românești, în care continuă transformările radicale de concepție și organizatorice, este necesar să introducem în cadrul profesiei noastre, acele modificări care să concorde cu întreaga concepție de reformă a societății și în același timp să fie în consonanță cu cerințele Uniunii Europene la care am aderat de la data de 01.01.2007.
Aşa cum spunea Louis Pasteur: „Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.”
Cu prilejul zilei de 15 mai 2020, adresăm tuturor medicilor veterinari succes în toate activităţile pe care le întreprind şi un călduros „La mulţi ani!”
Conducerea D.S.V.S.A. Constanţa