Comunicat de presa – Rabia

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus care atacă sistemul nervos. Virusul se regăsește în salivă și se transmite la oameni sau alte mamifere prin mușcatură, zgârietură sau în contact cu saliva animalului. Odată ce semnele clinice au apărut, rabia este aproape 100% fatală.

Din cauza apariției unor focare de Rabie la animalele domestice și sălbatice pe teritoriul României, informăm populația asupra simptomelor acestei boli: modificări caracteristice ale lătratului în urlete; creșterea nivelului de neliniște și agresiune, neînfricare, dezorientare, dificultate la inghițire; animalul este într-o stare de alertă anormală, neliniștit, hiperactiv și ultrasensibil la zgomot și lumină; un animal nocturn care este văzut rătăcind în timpul zilei sau pare a fi îmblănzit de om; incoordonare musculară, paralizie, comă și moarte.

Crescătorii de animale, precum și vânătorii reprezintă baza oricărei supravegheri. Ei pot detecta simptomele bolii datorită faptului că pot observa permanent animalele aflate în îngrijirea/supravegherea lor, purtând responsibilitatea principală pentru anunțarea modificărilor în starea de sănătate a animalelor și aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii.

Pentru prevenirea apariției Rabiei pe raza județului, D.S.V.S.A. Constanța va distribui prin medicii veterinari oficiali zonali, materiale informative care se vor afișa în locuri de interes public (primării, fonduri de vânătoare, circumscripții sanitar-veterinare, Colegiul Medicilor Veterinari-filiala Constanța) etc.

Deținătorii de animale au obligația să microcipeze și să vaccineze antirabic câinii și pisicile, amenda în cazul constatării nevaccinării acestora fiind între 3000 – 12000 lei în conformitate cu prevederile Leg. 205/2004 cu modificările și completările ulterioare – Art. 26, pct. 1, lit.a.

În cazul unei suspiciuni, se contactează de urgență medicul veterinar local, medicul veterinar oficial zonal sau D.S.V.S.A. Constanța (număr de telefon: 0241682417)

ECHIPA COMUNICARE A DSVSA CONSTANTA