În contextul confirmării focarelor de pesta micilor rumegătaore la nivel national și pe raza județului Constanța, au fost instituite restricții privind circulația ovinelor și caprinelor. În acest sens, conform Deciziei de punere în aplicare (UE) 2024/2203 a Comisiei din 29 august 2024 de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2024/2119 privind anumite măsuri de urgență referitoare la infecțiile cu virusul pestei micilor rumegătoare din România, in zonele de protecție, de supraveghere și de restricție suplimentară ovinele și caprinele au staționat în exploataţiile profesionale și nonprofesionale, fiind permanent monitorizate de către medicii veterinari din teritoriu.
În strâns acord cu prevederile Ordinului comun ANSVSA/MAI/MADR nr. 155/143/347/2024 privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru controlul şi eradicarea pestei micilor rumegătoare și ținând cont de faptul că la data de 16.09.2024, la nivelul județului Constanța a fost stins ultimul focar confirmat de pesta micilor rumegătoare, in 19.09.2024 a fost aprobată circulația ovinelor și caprinelor numai din zone indemne de boală doar către centrele de colectare ovine din județul Constanța în vederea afluirii animalelor către export.
Totodată, circulația ovinelor doar către centrele de colectare animale vii a fost condiționată de existența unei documentații care să ateste atât statusul clinic sănătos al animalelor cât și siguranța transportului sub aspectul protecției și bunăstării acestora.
In data de 21.09.2024, la un control in trafic efectuat de IPJ Ialomița împreună cu inspectori din cadrul DSVSA Ialomița, au depistat un transport de ovine neconform din punct de edere al identității și identificării animalelor transportate, având ca destinație unul din centrele de colectare de pe raza județului Constanța și pentru care DSVSA Iași și-a dat acordul pentru circulație.
Datorită unei bune colaborări dintre DSVSA Ialomița și DSVSA Constanța, transportul de animale a fost preluat și însoțit până la destinația preconizată unde animalele au fost debarcate și carantinate, urmând a fi monitorizate pentru o perioadă de 30 de zile.
Astfel, reiterăm importanța respectării la toate nivelurile a legislației sanitare veterinare, cu precădere a măsurilor de prevenire și control a bolilor cu impact social și economic major.