În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada minivacanței de 1 Mai și când afluxul de turiști crește și implicit consumul de alimente, în baza unui program stabilit de către conducerea D.S.V.S.A. Constanţa, echipe de specialiști din cadrul D.S.V.S.A. Constanța au procedat la verificarea unităților de alimentație publică aflate pe traseele turistice din Municipiul Constanța.
Controalele au fost efectuate pentru stabilirea conformității în ceea ce privește originea, parametrii de calitate și siguranța materiei prime, respectarea cerințelor generale și specifice de igienă a spațiilor, echipamentelor, utilajelor de lucru, precum și a personalului care manipulează alimentele, eliminarea dăunătorilor și a deșeurilor din incinta spațiilor unde se prepară alimentele așa cum sunt prevăzute în legislația sanitară veterinară națională și comunitară.
În acest sens, au fost verificate 36 de unități unde se prepară, tratează sau se prelucrează produse alimentare și au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 150.000 de lei.
Sancțiunile au fost aplicate pentru neconformități privind depozitarea necorespunzătoare a produselor de panificație pe holul tehnologic și nu în spațiile amenajate acestui scop, depozitarea produselor alimentare congelate peste capacitatea maximă admisă a spațiilor frig, depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor care vin în contact direct cu produsul finit în alte locuri și spații decât cele destinate acestui scop, decongelarea materiei prime de origine animală fără a fi respectate bunele practici de producție bazate pe principiile H.A.C.C.P. și de analiza riscurilor de contaminare microbiologică a produselor perisabile, desfășurarea a altor activități supuse controlului sanitar veterinar decât cele pentru care a fost înregistrate, nerespectarea cerințelor de igienă a utilajelor și echipamentelor în spațiile unde se prepară alimente, precum și lipsa elementelor de identificare la unele sortimente din carne de porc.
Totodată, operatorii din sectorul alimentar implicați în prepararea, tratarea și servirea alimentelor gata de consum direct consumatorului final au fost consiliați în ceea ce privește aplicarea ghidurilor de bune practici de igienă și producție bazate pe principiile H.A.C.C.P., precum și instruirea personalului care manipulează și prepară alimente.
Acțiunile de îndrumare, supraveghere și control se vor derula și în perioada următoare pentru asigurarea unui climat de linişte şi de siguranţă a populaţiei.
Neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la numărul de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.